Bataat of zoete aardappel is een knolgewas dat de laatste jaren aan populariteit wint. Bataat telen kan perfect in Vlaanderen en Nederland, al brengt het de nodige uitdagingen met zich mee. Het is vaak een zoektocht naar geschikt plant- en stekmateriaal. Een goede rassenkeuze is belangrijk, en de teelttechniek is anders dan bij de klassiekere teelten.

Leer, denk en discussieer mee tijdens onze interactieve inspiratiesessie op woensdag 4 december 2019. Plaatsen zijn beperkt, dus…

Schrijf je snel in!

Wat

PCG en Vives Hogeschool lichten hun onderzoek toe. Nadien gaan we in kleine groepen brainstormen over de knelpunten en mogelijkheden van bataat. Tijdens deze inspiratiesessie willen we luisteren naar jouw praktijkervaring. Wat vind jij als (biologische) landbouwer in de korte keten belangrijk bij de teelt? Denk hierbij aan vraagstukken over opbrengst, smaak of kwaliteit, het promoten van de (thuis)verkoop, de rassenkeuze en de gewenste knolvorm.

Waarom

Met de verkregen informatie gaan de onderzoekers van het PCG en Vives Hogeschool actief aan de slag om praktijkgerichte ondersteuning te kunnen bieden.

Voor wie

Landbouwers met of zonder ervaring met de teelt en die bataat via korte keten of CSA (willen) verkopen. Landbouwers die zowel actief zijn in de biologische als in de conventionele landbouw zijn welkom.

Programma

13.00
Ontvangst

13.30
Verwelkoming – het potentieel van bataat – door Sophie Waegebaert, Inagro
Zoektocht naar geschikt en gezond plantgoed – door Angelo Dewitte, Vives Hogeschool
Teelttechniek, rassenkeuze en consumentenonderzoek- door Annelien Tack, PCG

14.15
Koffiepauze

14.30
Inspiratie- en brainstormsessie rond de mogelijkheden en knelpunten van de teelt van bataat.
Plenaire discussie en samenvatting

17.00
Netwerkmoment – met verrassende bataathapjes

Praktisch

Waar Proefcentrum Herent, Blauwe Stap 25, Herent
Wanneer Woensdag 11 december 2019 om 13:30 uur
Inschrijven Gratis deelname. Inschrijven is verplicht via Sophie Waegebaert.
Inschrijven kan tot 4 december, de plaatsen zijn beperkt. We stellen zelf een groep samen en brengen je tijdig op de hoogte.
Meer info Voor vragen mail of bel Sophie Waegebaert
E sophie.waegebaert@inagro.be
T 051 14 03 30