Oogst industriële hennep in Vlaanderen

Halfweg september vond in Vlaanderen de oogst van 50 ha hennep plaats, gecoördineerd door Inagro. De machine die het werk verrichtte was een Deutz-Fahr TopLiner graandorser met aangepaste maïsoogstheader. Het zaad en het stro werden in één werkgang geoogst.

Naar verwachting zal er dit jaar ongeveer 100 ha hennep op de Vlaamse velden gestaan hebben (definitieve cijfers zijn nog niet beschikbaar). In 2016 stond er 84 ha hennep in Vlaanderen. Het areaal is dus langzaam aan het stijgen. Inagro had zicht op de helft van het geteelde areaal (50 ha), vertegenwoordigd door acht landbouwers en Inagro zelf.

Teeltseizoen 2017

De percelen werden ingezaaid vanaf 6 mei. Inagro zaaide aan 40kg/ha. Het gewas sloot zich vrij snel, waardoor onkruidontwikkeling geen kans kreeg. Door het droge voorjaar bleef de lengtegroei wel beperkt. Op het moment dat de eerste bloei zichtbaar was (omstreeks 21 juni), had het gewas op Inagro maar een lengte van 1 meter bereikt.

De regen die zich aandiende vanaf juli was dan ook meer dan welgekomen. Het gewas heeft zich nog kunnen strekken tot een niet teleurstellende lengte van 2,5 meter. In andere jaren bereikt hennep vlot 3 tot 4 meter (rasafhankelijk). Door de voorgeschiedenis van het perceel op de site van Inagro namen we duidelijk structuurschade waar in de lengtegroei van de hennep.

Duitse oogstmachine

Een Duitse firma kwam met een Deutz-Fahr Topliner graandorser de hennep oogsten. De machine is uitgerust met een aangepaste maïsoogstheader. In één werkgang oogst ze zowel het zaad als het stro. Eén van de grootste moeilijkheden binnen de Vlaamse hennepteelt is het gebrek aan een Vlaamse oogstmachine. Dat probleem kunnen we aanpakken dankzij het Interreg-project ‘Growing a Green Future’.

De oogstmachine kwam aan op vrijdagavond 15 september, na wat gestuntel op de smalle Vlaamse wegen. De weergoden waren ons vrij gunstig gezind. De oogst van de 50 ha, bijna op 1 rechte lijn van Roeselare tot Tildonk (150 km verder), verliep vrij vlot. Op 20 september verliet het gevaarte het Vlaamse land weer.

De messen in de messentrommel snijden de stengels in stukken van ongeveer 50 cm. Dat is een vereiste voor de verwerking van de stengel, waarbij de scheven en vezels van elkaar gescheiden worden.

Het stro wordt daarna tussen de wielen van de hakselaar afgelegd. Het blijft twee tot drie weken op het veld liggen om te roten. Dat is noodzakelijk om de verwerking mogelijk te maken. In die periode moet het zwad een tweetal keer open geschud worden met een hooischudder, zodat alles gelijkmatig kan roten. Het zaad moet na de oogst onmiddellijk afgevoerd worden naar een drogerij om broei en bijgevolg kwaliteitsverlies te vermijden.

De drogerij vroeg een minimum tonnage van 30 ton bruto zaad om de drooginstallatie in werking te stellen. Rekening houdend met een gemiddelde zaadopbrengst van 1 ton per ha, is samenwerking tussen verschillende landbouwers noodzakelijk. Opvallend was het vrij zuivere zaad na de oogst, zonder veel kaf of stengelmateriaal.

Opbrengstcijfers zijn nog niet beschikbaar. Momenteel wordt het stro in balen geperst. Daarna kunnen we een overzicht maken van de gemiddelde netto opbrengst van stro en zaad. We houden je op de hoogte! Je mag ook nog een filmpje verwachten van de oogst. Daarop zie je de machine aan het werk.

Foto’s met dank aan Jan Maesschalck.

Meer weten?

Veronique De Mey
Veronique.demey@inagro.be
T 051 27 33 81