Chia is een plantensoort uit de lipbloemenfamilie, afkomstig uit Centraal en Zuid-Mexico en Guatemala. Uit overleveringen blijkt dat het werd geteeld door de Azteken voordat Columbus Amerika ontdekte, en dat het zo gewaardeerd werd dat het jaarlijks geschonken werd aan de overheersers. Chia wordt nog steeds gebruikt in Mexico en Guatamala, met de gemalen zaadjes, terwijl het hele zaad wordt gebruikt als voedingsingrediënt en wordt toegevoegd aan voedzame drankjes. Het is een is een eenjarige plant die ca. 1 meter hoog wordt met tegenovergestelde bladeren van 4–8 cm lang en 3–5 cm breed. De bloemen zijn paars of wit en komen voor in talloze clusters aan het eind van iedere stengel. Chia wordt in het algemeen geteeld voor het zaad, dat veel vezels bevat, en rijk is aan omega 3-vetzuren, mineralen en proteïnen.
Teelt
Om te kiemen heeft Chia vocht nodig, maar daarna gedijt het gewas het beste bij droge en zonnige omstandigheden. Het gewas is beperkt vatbaar voor schimmels, en ook niet aantrekkelijk voor insecten. Het is een gemakkelijk te telen gewas.
Doel
De zaadjes van Chia bevatten essentiële vetzuren die helpen bij gewichtsverlies en het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam, en bevatten veel energie. Enzymen in Chia helpen bij de vertering van andere voedingsmiddelen.
Op de zaadjes van Chia kan gekauwd worden, maar ze kunnen ook gemengd worden in bijvoorbeeld een smoothie, of door andere meelsoorten bij het bakken.
Van de bladeren, vers of gedroogd, kan een ontspannende en therapeutische thee gemaakt worden. Chia-thee is van oudsher gebruikt voor koorts en pijn, om artritis en ademhalingsproblemen te verlichten, als een gorgelen voor aften en keelpijn, en om de bloeddruk te verlagen en het cholesterolgehalte. (Organic gardening)
Meer informatie
–