Onder vezelhennep worden de variëteiten van de hennepplant verstaan, die primair worden geteeld voor de vezels.

De vezelhennepplant werd vroeger onderscheiden van de ook al eeuwenlang bestaande variëteiten die omwille van de verdovende werking worden geteeld.

Einde 19e eeuw werd vezelhennep veel verbouwd in Rusland, Italië en de Verenigde Staten. Begin 20e eeuw ging de teelt echter sterk achteruit omdat de hennepvezel deels werd verdrongen door goedkopere producten als sisal en jute.

Teelt
Vezelhennep is een gewas dat op vele grondsoorten kan worden geteeld. Het zaad word meestal gezaaid op een diepte van 4 tot 5 centimeter met een rijafstand van 12,5 tot 25 centimeter. Het wordt aanbevolen om niet te zaaien voor half april vanwege de kans op nachtvorst.

Tijdens de teelt van vezelhennep wordt een stikstof gift van 170 kilo gegeven om ervoor te zorgen dat de drogestofopbrengst zo groot mogelijk wordt.

In de huidige teeltgebieden wordt hennep als vrijwel ziektevrij gewas beschouwd. In Nederland ligt dit anders, en kunnen schimmelziekten als Sclerotinia sclerotium en in natte jaren Botrytis cinerea in de hennep grote schade aanrichten.

Aan het einde van de teelt wordt hennep verhakseld of gemaaid. Dit is geheel afhankelijk van het doel van de teelt.

Doel
Tegenwoordig zijn er verwerkingsmachines die, na het roten, het hennepstro scheiden in vezels, houtdeeltjes, blad, zaad en stof. De vezels worden tegenwoordig gebruikt in de papierindustrie (vloeipapier) en in composietmaterialen voor de automobielindustrie. De houtdeeltjes worden als strooisel in paardenstallen en voor kleindieren gebruikt. Combinaties van vezel en houtdeeltjes worden verwerkt tot isolatiemateriaal in de bouw. Vezelmatten worden onder meer gebruikt als geotextiel en in vloerbedekkingen. Blad en zaad kunnen als veevoer worden gebruikt. Uit het zaad kan ook hennepolie worden geperst, dat gebruikt kan worden als spijsolie en als ledervet. Na het persen blijft hennepkoek over, dat als veevoer kan worden gebruikt. De fijnste vezels kunnen tot textiel worden geweven. Het hennepstof wordt toegepast in teelaarde voor planten.

Meer informatie