De Nederlandse naam voor Igniscum is Japans knoopkruid. Japans knoopkruid is in Nederland vooral bekend als een hardnekkig onkruid wat zich vegetatief met wortelstokken snel uitbreidt.

Teelt
Het gewas moet met wortelstekken worden uitgeplant. Vanaf het derde oogstjaar kan er een opbrengst van 20 ton droge stof behaald worden. Igniscum is een meerjarig gewas en heeft een spectaculair krachtige groei. Dit begint al vroeg in het voorjaar en in de loop van het seizoen kan het tot 3 meter hoog worden. Het zijn een soort bamboeachtige stengels die in de top bladrijke vertakkingen vormen. Als in de wintermaanden het blad er vanaf valt blijven kale roodbruine stengels over. Deze kunnen in het vroege voorjaar met de hakselaar geoogst worden. Na een aantal jaren wordt er geconcludeerd dat igniscum, qua opbrengst en gebruiksmogelijkheden, veel lijkt op miscanthus. Een groot nadeel van dit gewas is dat het een onkruidachtig karakter heeft. Daarom is het niet echt interessant voor de akkerbouw. (Mheen, 2011)

Doel

  • Na de winter is het gewas droog genoeg voor het maken van paletten en directe verbranding. De verbrandingswaarde ligt op 18315 J/G. Dit is ongeveer hetzelfde niveau als Miscanthus.
  • Met de opbrengst van 1 hectare zou 8.000 liter aan verwarmingsolie bespaard kunnen worden.
  • Igniscum is daarnaast een interessant biomassa gewas, door zijn vlugge groei. Wel het nadeel van de sterk onkruidachtige werking speelt.
  • Daarnaast zijn er ook verschillende hoogwaardige toepassingen. De stengels van de Igniscum worden nogal eens gebruikt bij bloemschikwerk en wordt ook nog wel eens als plant verkocht. (Mheen, 2011)

Meer informatie