Er is tegenwoordig ook Nederlandse soja. Bedoeld voor menselijke consumptie, niet als veevoer.

Nederlandse soja?
Klopt. Sinds 2015 laat fabrikant Alpro, dat zuivelvervangers op basis van soja maakt, soja in Nederland verbouwen. Maar ook De Vegetarische Slager teelt kleinschalig Nederlandse soja. In Frankrijk, Italië, België en Oost-Europa wordt al langer soja verbouwd.

Dat is dus goed nieuws voor het milieu!
Je bedoelt omdat er in Zuid-Amerika zoveel regenwoud wordt gekapt voor de teelt van soja? Klopt, maar dan gaat het om soja voor veevoer. Soja voor vlees- en zuivelvervangers maakt maar 6 tot 7 procent uit van de totale sojaproductie. Die soja komt vrijwel allemaal uit de VS, Canada en Europa, waar ontbossing niet aan de orde is.

Maar waarom dan ook in Nederland?
Europa heeft korte aanvoerlijnen en Alpro heeft een fabriek in België, dus is Nederland dichtbij. Door de teelt over meerdere locaties te verdelen worden bovendien de risico’s van weersinvloeden gespreid en is de oogstzekerheid groter.

Maar soja groeit toch het beste in de warmte?
‘Verschillende sojarassen stellen allemaal andere eisen’, zegt boeren- coöperatie Agrifirm. ‘De Europese rassen doen het prima in ons klimaat.’

Kan soja hier wel concurreren met andere landbouwgewassen?
De opbrengst van Nederlandse soja is nu al net zo hoog als in bijvoorbeeld in Frankrijk en Canada. Soja concurreert hier met de teelt van maïs en andere granen. Het voordeel zit in de hoge eiwitopbrengst: ruim 40 procent. Maïs bevat ongeveer 10 procent eiwit.